Kjøpt elbil, på tide med en hjemmelader?

Du har tatt steget over til elbil-verden, og er overlykkelig. Bilen går fort, og er relativt lydløs. Alt er «fine and dandy», men så kommer hverdagen hvor en del viktige spørsmål dukker opp:

– Holder det med den medfølgende ladekabelen?

– Skal jeg investere i noe overgang for å få raskere lading?

– Hvilke overgang skal jeg ha?

– Trenger jeg elektriker for å oppgradere el-anlegget hjemme?

– Kanskje burde jeg kjøpe en hjemmelader?

Spørsmålene kan være mange, alt avhengig av hvor kyndig og kompetent du er på elbil, elektrisitet osv. Men det kan være lurt å ha et lite forhold til noen elementære ting slik at hverdagen blir best mulig og man finner en løsning som vil være den mest ultimate utifra ditt behov og budsjett.

Vi ønsker i denne bloggen å skrive litt om fordeler, ulemper og informere dere slik at valget blir mest mulig riktig og bra! Fokuset i denne bloggen er å fortelle mest om fordelene med dedikert ladeboks hjemme, og kanskje noen av ulempene (om det finnes?)

Den enkleste og rimeligste løsningen er å bruke den medfølgende ladekabelen (nødladeren) som lader via vanlig stikkontakt/Schuko. I henhold til NEK 400:2022 er bruk av nødlader/reiselader ikke lovlig å bruke til permanent lading. Den nye standarden har ingen tilbakevirkende kraft, så har du en stikkontakt med 10 amp kurs og jordfeilbryter B, så kan laderen fortsatt brukes i henhold til lovverket. Du kan heller ikke forvente ladehastigheter på mer enn ca 13-16 km pr. time. Da må man regne med å lade hele natten for å få ca. 150 km lading.

Hjemmelader

Invester du derimot i en hjemmelader så åpner det seg mange positive muligheter. Du får betydelig raskere lading, og kan regne med alt fra 7.4 kw opptil 11/22kw lading. Med slike hastigheter er det normalt å kunne lade 40-100 km pr. time. Dette er også en mer skånsom måte å lade bilen på en ved hurtiglading (Typisk 50 kwh og mer), slik at bilens batteri holder lenger og man unngår i strørre grad «battery degradation», som betyr at batteriets kapasitet svekkes overtid.

Hjemmeladere er brannsikre og har mange funksjoner som gjør at du kan tilpasse dette til din hverdag. Man kan stille inn slik at batteriet er fulladet til ønsket tidspunkt, f.eks klokka 08:00, slik at man kan utnytte mulighetene for lavere strømpris på gitte tidspunkter i løpet av døgnet. Noen ønsker bare en enkel hjemmelader som trygg og bare lader bilen kjappere.

Ulempene kan være at det er en kostbar investering, og man må tenke litt igjennom hvor man plasserer/monterer selve hjemmeladeren. Ikke alle synes den ser fin ut på veggen heller…

Vår erfaring er at prisene på ladebokser har gått jevnt nedover siste årene. Noe av grunnen er større konkurranse i markedet og at produsentene finner mer effektive og rimeligere måter å produsere disse på. Dette gagner deg som kunde og hjemmeladerene har også begynt å få en utforming og design som er mer tiltalende. Se på noen av våre ladebokser her:

Den enkle 32 amp-1 fase-jordvern B:

Vool 22kwh smart hjemmelader, Wifi/4G/BT/nett

Vool hjemmelader finnes i mange farger og utforminger. Klikk for å se på utvalget.

Vi har flere valg for hjemmeladere, så her er det bare å velge det som passer din lommebok og bruk. Ta gjerne kontakt for veiledning og hjelp.

Hva kan jeg forvente av ladeeffekt i mitt hjem?

Hvor stor ladehastighet du får ut av ladeboksen avhenger av hva slags el-anlegg du har i huset og hvor kraftig hovedkursen er. Det er vanlig med 230v anlegg i norske boliger, og det kan enkelt gi en ladehastighet på 7.4 kw (ca 40-45 km lading i timen). Har du derimot et 400v anlegg så er det mulig å få opptil 22kw ladeeffekt som gir inntil 100 km lading i timen. Dette kan du enkelt finne ut av ved å se på sikringsskapet i huset ditt eller ta kontakt med din lokale eletriker som også vil kunne montere hjemmeladeren du ønsker å kjøpe.

Hva koster en løsning med ladeboks?

En ladeboks koster fra ca 4.000,- opp til 12-13.000,-. I tillegg til dette kommer selve installasjonen, som må gjøres av en godkjent elektriker. Man kan regne med at en elektriker tar ca. 7.500,- for en typisk monteringsjobb, som ofte tar 3-4 timer.

Naf sier

NAF anbefaler hjemmelader. En av de viktigste argumentene er brannsikkerhet. Investeringen du gjør i en hjemmelader gjør at hverdagen med elbil blir mye mer behagelig og forutsigbar. Med moderne hjemmeladere som også har WIFI/Bluetooth integrert så kan man få bedre og tilpasset bruksfordeler.

Invester i en ladeboks du også. Ta en titt på vårt utvalg.

Evkabel.no har solgt ladekabler og ladeutstyr siden 2017 og har fokus kvalitetsprodukter og stort utvalg. Vi er fremoverlente og ser alltid etter nye og spennende produkter i vår nettbutikk. Kom gjerne innom og les nyheter i ny og ne. Her vil vi skrive om det som skjer i markedet for elbil lading.