En Oversikt over Ladestandarder og Ladebegrep for Elektriske Kjøretøy

I takt med økende popularitet og aksept av elektriske kjøretøy (EV), har det oppstått en rekke ladestandarder og ladebegrep som kan virke forvirrende for mange bilentusiaster og potensielle EV-eiere. I denne bloggen tar vi en grundig titt på noen av de mest kjente ladestandardene, inkludert Type 1, Type 2, Chademo, CCS, Mode 2 og Mode 3, for å gi deg en bedre forståelse av hvordan du kan lade ditt elektriske kjøretøy effektivt.

Type 1 (SAE J1772): Type 1 er en ladestandard som opprinnelig ble utviklet av Society of Automotive Engineers (SAE). Denne standarden brukes i hovedsak i Nord-Amerika og Japan. Type 1-kontakten er kjent for sin enkelhet og brukervennlighet. Den har fem pinner og støtter enkeltfase AC-lading. Type 1-kontakter er vanligvis funnet på eldre elektriske kjøretøy.

Type 2 (IEC 62196-2): Type 2, også kjent som Mennekes-kontakten, er en mer allsidig og populær ladestandard som er mye brukt i Europa. Denne standarden støtter både enkeltfase og trefase AC-lading, noe som gjør den ideell for både hjemmelading og offentlig lading. Type 2-kontakter har sju pinner og tillater også DC-lading gjennom et Combo 2-system, også kjent som CCS.

Chademo: Chademo er en japansk utviklet ladestandard som primært brukes i Asia. Navnet «Chademo» er en forkortelse for «Charge de Move,» som betyr «lading mens du er på farten.» Chademo-kontakten bruker en kombinasjon av fem hurtiglade-pinner og to trefase AC-ladepinner. Denne ladestandarden er mest utbredt blant tidligere generasjoner av elektriske kjøretøy.

200A CHAdeMO Fast Charging Cable With 6m Cable | Accraine

CCS (Combined Charging System): CCS, også kjent som Combo 2, er en utvidelse av Type 2-kontakten. CCS kombinerer AC-lading med DC-hurtiglading i en og samme kontakt. CCS bruker de samme sju pinnene som Type 2 for AC-lading, i tillegg til to ekstra pinner for DC-hurtiglading. CCS-standarden er blitt svært populær, spesielt blant nyere elektriske kjøretøy.

OEM Ccs combo 1 DC Fast EV charger CCS1 150A 850V ccs 1 seòrsa plug 1 Dèanadair agus Solaraiche |Nobi

Mode 2: Mode 2 refererer til en ladeløsning som bruker en standard stikkontakt i kombinasjon med en ladeboks som er innebygd i ladekabelen. Mode 2-lading gir en lavere ladeeffekt enn de mer avanserte ladeløsningene og er best egnet for hjemmelading. Den har innebygde beskyttelsesmekanismer for å forhindre overbelastning og strømbrudd.

Ladekabel Mode2 TYPE 2 8m | Elektroimportøren AS

Mode 3: Mode 3 er en mer avansert ladeløsning som krever en dedikert ladeboks koblet til en strømkilde. Denne ladeløsningen er spesielt vanlig for offentlige ladestasjoner og tilrettelegger for sikker og rask lading. Mode 3 bruker protokoller som kommuniserer mellom ladeboksen og kjøretøyet for å optimalisere ladeeffekten og sikre sikkerheten.

Konklusjon: Med den raskt voksende elektriske kjøretøyindustrien er det viktig å forstå forskjellene mellom de ulike ladestandardene og ladebegrepene. Å velge riktig ladestandard for ditt elektriske kjøretøy er avgjørende for å sikre effektiv lading og maksimal rekkevidde. Mens Type 1, Type 2, Chademo, og CCS er mest utbredt i dag, kan nye ladestandarder og teknologier komme i fremtiden, og det er viktig å holde seg oppdatert på utviklingen.

Enten du lader hjemme, på jobb eller på offentlige ladestasjoner, vil kunnskap om disse ladestandardene hjelpe deg med å få mest mulig ut av din elektriske kjøretøyopplevelse og bidra til den globale overgangen til en mer bærekraftig transportløsning.

___

Evkabel.no har solgt ladekabler og ladeutstyr siden 2017 og har fokus kvalitetsprodukter og stort utvalg. Vi er fremoverlente og ser alltid etter nye og spennende produkter i vår nettbutikk. Kom gjerne innom og les nyheter i ny og ne. Her vil vi skrive om det som skjer i markedet for elbil lading.